Ovoce a zelenina z Podřipska

CZ | EN | DE | RU |

ADŽIKA, NOVINKA V NAŠEM SORTIMENTU

Blogy > ADŽIKA, NOVINKA V NAŠEM SORTIMENTU

ZNÁTE ADŽIKU ?

Adžika v české kuchyni není až tak běžným dochucovadlem, pochází z Gruzie, kde se považuje dodnes za národní koření. Poznáte ji podle typicky karmínově červené barvy. Nejčastěji se skládá ze sladké a pálivé papriky, česneku, rajčat, ale také bazalky, majoránky, saturejky, mletého česneku, koriandru, bobkového listu, a soli. Od ostatních koření překvapí i přídavkem celerové natě, pískavice a máty peprné. Chuťově není příliš ostrá.

Adžika Severofrukt v hustě tekuté formě má poněkud jednodušší složení, obsahem skleničky je směs: rajčat 48%, sladké papriky 39%, česneku 5%, cukru, slunečnicového oleje, soli a červená mleté papriky 0,1%.

To ale neznamená, že si labužnící nemohou naši základní verzi Adžiky Severofrukt obohatit výše uvedenými přísadami.

Adžika se hodí k dochucení jemného drůbežího, známý je recept na kuřecí s Adžikou Čachochbili. Adžika se hojně se využívá k dochucení mletých mas nebo ke grilování, hodí se k jehněčímu masu. Skvěle se ale hodí i do vegetariánských pokrmů - adžikou ochutíme patizony, lilek nebo luštěniny. Z koření se připravuje také pasta a hořčice. Pastu nebo hořčici adžika je potřeba skladovat v lednici.

Adžiku můžete zakoupit v našem e-shopu ZDE: http://www.severofrukt.shop/adzika-pikantni-zeleninova-smes-z163CZ 

946.jpg

Příklady dvou receptů s použitím Adžiky


Kuřecí kousky s Adžikou

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a obalíme ve škrobové moučce. Orestujeme na oleji a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidáme pokrájená spařená rajčata a zelenou papriku. Přidáme Adžiku Severofrukt, smetanu a necháme krátce povařit.

Čachochbili kuře na cibulce z Gruzie

Čachochbili je tradiční gruzínské kuře na cibulce a bylinkách. Název čachochbili pochází od slova khokhobi, což v gruzínštině znamená bažant, dnes se však již tradičně připravuje z kuřete.

Ingredience pro 4 osoby

1.5 kg kuřete tradičně rozsekaného na 8 až 16 stejných dílků, 2 lžičky soli, čerstvě pomletý pepř podle chuti,         1 lžička mleté papriky, 3 lžíce másla, 3 velké cibule, 4 velké stroužky česneku, 6 lžic posekané petrželky, 4 uzrálá rajčata, oloupaná a bez semínek, 1 citron, 4 bobkové listy, 1/8 l bílého vína, bylinky na posypání, bazalka, koriandr a kopr na jemno posekané, Adžika.

Postup přípravy

Smícháme sůl, papriku a pepř a okořeníme tím dílky kuřete. Cibuli nakrájíme na plátky. Česnek utřeme a přidáme petrželku, rajčata nakrájená na 1/8 a citron nakrájený na 10 tenkých plátků.

Na pánvi rozehřejeme máslo a osmažíme na něm dílky kuřete. Potom vložíme dílky kuřete v jedné vrstvě na vymaštěnou pánev. Polovinu cibule rozložíme na dno pekáče, a na ni osmažené kousky kuřete a přikryjeme ho zbytkem cibule včetně česneku, rajčat i se šťávou, petrželky a citronových plátků. Mezi kousky masa vložíme bobkové listy a zalijeme vínem.

Do předehřáté troubu na 180°C vložíme přikrytý pekáč a pečeme asi 1/2 až 3/4 hodiny (záleží na velikosti dílků), až je měkké a málem odpadává od kosti. Přidáme lžíci Adžiky, posypeme směsí bylinek a přikryté necháme asi 10 minut aby chutě prolnuly.
Vychladíme a uschováme v chladničce do druhého dne. Před podáváním ohřejeme, jako přílohu podáváme rýži, nebo chléb.

Adžiku Severofrukt expedujeme z e-shopu jednotlivě, v násobcích jednotek, po 16 kusech v kartonu, nebo na paletách po 12 kartonech ve vrstvě a 8 vrstvách (1536 ks na paletě celkem).

 

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a k analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Rozumím